Lidl start in november met de bouw van het duurzaamste distributiecentrum van Nederland. De supermarktketen steekt 70 miljoen euro in het project.
Dat heeft Lidl vandaag bekend gemaakt tijdens de Vakbeurs Energie in Den Bosch, meldt Duurzaambedrijfsleven.nl. Het circa 50.000 vierkante meter grote distributiecentrum in Waddinxveen krijgt het Breeamcertificaat ‘Outstanding’, de hoogst haalbare certificering.
Het nieuwe distributiecentrum wordt volledig verlicht met led-lampen. Ook komen er meer dan 4.000 zonnepanelen op het dak, waarmee het gebouw op een zonnige dag zelfvoorzienend is.
Restwarmte
Het meest onderscheidende is volgens Marcel Ganzeboom, hoofd bouwzaken van Lidl Nederland, dat er geen gasaansluiting is. “We gebruiken de restwarmte uit de koeling om zowel de distributiehal als de kantoren te verwarmen.”
Ganzeboom wijst erop dat het Lidl-distributiecentrum in Heerenveen, uit 2013, ook gebruik maakt van restwarmte uit de koelsystemen. “We besparen daar 100.000 euro per jaar op de energierekening”, zegt hij. In de Friese stad worden de kantoren nog wel met gas verwarmd. Ganzeboom: “In het nieuwe distributiecentrum is de besparing zeker 20 procent groter.”
Alle maatregelen samen leveren het distributiecentrum een Breeamscore van 91,38 procent op, volgens Lidl de hoogste ontwerpcertificaatscore voor een Nederlands distributiecentrum. Het net geopende centrum New Logic II van Tesla in Tilburg scoort 91,18 procent.
Kostenbesparingen
De investeringen in duurzame technologie zijn volgens Ganzeboom een logisch uitvloeisel van de strategie van Lidl om zoveel mogelijk kostenbesparingen te realiseren, om die door te rekenen aan de consument.
“Wij rekenen alles door”, zegt Ganzeboom. “We investeren iets meer in bijvoorbeeld led-verlichting. De terugverdientijd daarvan is drie jaar. Voor zonnepanelen is dat zes jaar. Een terugverdientijd van vijf tot zes jaar is voor ons acceptabel.”
Leveranciers
Lidl vangt ook regenwater op voor onder meer de irrigatie van de naastgelegen landbouwkassen. Naast alle eigen duurzame activiteiten en systemen, zullen ook de leveranciers van het nieuwe distributiecentrum van Lidl gebruik maken van duurzame en verantwoorde materialen die recyclebaar zijn. Het nieuwe distributiecentrum wordt in januari 2017 geopend.
Lidl is een van de grootste supermarktketens van Nederland, met meer dan vierhonderd filialen. Sinds september 2014 is het Energielabel A++++ de standaard voor alle nieuw te bouwen winkels.
Lees ook op Duurzaambedrijfsleven.nl
Twentse startup schaalt op met miniwindmolens in Groningen
Startup Bill Gates brengt duurzamere kernenergie naar China
Dikke bamboehaag goedkoop alternatief voor betonnen geluidscherm
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl